Biografie

Ferdinand Binnendijk (1991) rondde in 2014 succesvol zijn bacheloropleiding mandoline en liuto cantabile af aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Momenteel studeert hij verder in de masteropleiding, ook in Zwolle. Sinds zijn eerste mandolinelessen tot op heden is Alex Timmerman zijn docent.
Hij bespeelt tegenwoordig een Embergher 5-bis solistenmodel mandoline, een uniek en buitengewoon instrument. Dit is mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument.

Ferdinand heeft met succes aan de volgende concoursen meegedaan:
– Grachtenfestival Conservatorium Concours (2015) – Publieksprijs, met Laurens de Man
– Tristan Keuris Kamermuziekconcours (2015) – 1ste prijs, met Suzanne Zijderveld
– Osaka International Mandolin Competition (2014) – Finalist
– Prinses Christina Concours (2011) – 1ste prijs
– Concorso Raffaele Calace (2011) – 1ste prijs

Logo PCC       Logo Grachtenfestival

Als solist trad hij o.a. op met het Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en het Amsterdams Symphonieorkest. Naast het beroemde mandolineconcert van Vivaldi heeft hij ook mandolineconcerten van Raffaele Calace, Domenico Caudioso, Emanuele Barbella, John Craton en Victor Kioulaphides uitgevoerd.

Naast zijn solocarrière legt Ferdinand in zijn muziekpraktijk een groot accent op kamermuziek.
Samen met countertenor Sytse Buwalda en gitariste Saskia Spinder vormt hij het Asteria Ensemble.
Zij hebben hun programma’s “Sketches of Life” in 2012 gepresenteerd op het Leo Brouwer Festival in Cuba. Ook is hun eerste CD “Canciones Amatorias” verschenen, met veel aan hen opgedragen werk. In 2015 presenteerden ze hun nieuwe programma “Auf Flügeln des Gesanges” op Festival Les Voix Humaines in Cuba.

Logo CD

Verder treedt hij regelmatig op met harpiste Suzanne Zijderveld, pianist&organist Laurens de Man, Mandoline Kamerorkest Het Consort, harpiste Annegreet Rouw, het Embergher Mandolinekwintet.
Op ad-hoc basis heeft hij samengewerkt met o.a. Holland Baroque Society, Oberon Muziektheater, Schneemann&Co, Chimaera Trio, Internationaal Gitaarfestival Zwolle, Stichting Kamermuziek Utrecht en veel andere laureaten van het Prinses Christina Concours.

Ferdinand heeft op veel belangrijke podia gespeeld, zoals het Concertgebouw, Paradiso, Ahoy, Grachtenfestival Amsterdam, Opera aan de Schie, Gitaarsalon Enkhuizen en het Musis Sacrum. Ook speelde hij op diverse officiële gelegenheden bij de Nederlandse Ambassades in Athene en Havana, Consulaten in de VS en Canada en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.